Lahodný hruškový páj, dezert ke všem významným chvilkám
25.2.2017 • Moničiny mlsy •Mascarpone je italský čerstvý sýr z tučné smetany. Přestože je to sýr, používá se hlavně k přípravě dezertů, protože má neobyčejně jemnou krémovou strukturu a lahodnou chuť. Mascarpone má tu vlastnost, že si na talíři velmi rozumí s ovocem. Důkazem toho je hruškový páj s mascarpone, který pro vás připravila blogerka Monika Chmelařová – Vintagelover.

HRUŠKOVÝ PÁJ S MASCARPONE
- 300 g hladké mouky
- 6 lžic krupicového cukru
- 160 g másla, chlazeného a nasekaného
Na náplň:
- 4 zralé hrušky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 9 lžic (225 g) krupicového cukru
- 250 g mascarpone
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g plátků mandlí
POSTUP:
Propracujte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3 až 4 lžíce ledové vody a ještě krátce propracujte. Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle vytvořte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Těsto vyložte pečicím papírem, tak velkým, aby vyplnil tak akorát celou prohlubeň a zatižte vrstvou fazolí. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír i fazole.
Hrušky oloupejte, rozpulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40 až 45 minut.
Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover
Diskuse
Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.