„Krémovka“ z červené řepy přijde vhod k lehkému zimnímu obědu
17.2.2017 • Moničiny mlsy •Další krémovou polévku na zahřátí, tentokrát z červené řepy, do svého jídelníčku zařadila blogerka Monika Chmelařová – Vintagelover. „Včera jsme ji měli jako lehký zimní oběd a nyní se s ní dělím se čtenáři Trutnovinek,“ řekla.

Než řepu ale vložíte do hrnce k dušení, doporučuje ji raději nastrouhat. Rychleji totiž změkne a polévka je dřív hotová. Na zjemnění přidala smetanu, kapku medu a na ozdobu kysanou smetanu. „Užijte si ten pěkný vír růžovo-červené a bílé. Tak směle do toho,“ přeje Vintagelover.
KRÉMOVÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
- 6 drobných červených řep
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g plechovka krájených rajčat
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru z kostky
- balzamikový ocet
- sůl, pepř, tymián
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- balkánský sýr nebo feta
- pažitka nebo petrželka
POSTUP:
Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji opečte cibuli až změkne, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem. Přidejte jogurt nebo smetanu – polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou nebo petrželkou.
Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover
Diskuse
Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.