Na první pohled zdánlivě neslučitelné přísady. Kousek tohohle zákusku vám ovšem rozbouří chuťové buňky a vytvoří nevšední zážitek. Troufnete si?
Vánoce už klepou na dveře. Nám je doma připomíná už teď hlavně vůně vanilkových svíček a čerstvě upečeného perníku. Třeba zrovna tohohle veganského s jablečným pyré. To je něco, co určitě musíte zkusit!
Jednou z mých oblíbených surovin, která skvěle osladí těsto, jsou banány. Není nic jednoduššího než jich pár rozmačkat nebo rozmixovat a vmíchat do těsta. Díky své konzistenci v něm zároveň nahrazují značné množství tuku. Banány obsahují spoustu důležitých živin a minerálů, díky nimž jsou skvělým pomocníkem proti volným radikálům, stresu, pozitivně ovlivňují naši náladu a mnohé další. A to se v pochmurném počasí hodí, ne? :)
Už jste zkoušeli vafle z kvasu? Doufám, že jo, anebo že doma pracujete s kvasem. To je hotový zázrak, vážně! A pečivo z něj je to nejpoctivější, co můžete v kuchyni vytvořit.
Mám ráda tyhle „omylem“ recepty. Doufám, že vás ještě nezačaly nudit ovocné krémy, protože i v borůvkovém cheesecaku jeden je. Samozřejmě si můžete ulehčit práci a vynechat ho. Nechám to na vás, i tak bude fialový až až.
Už jste v kuchyni někdy zkoušeli pracovat s kvasem? Je to tak trochu alchymie. Kynutá těsta z něj jsou ale pro tělo daleko stravitelnější a prospěšnější než ta z droždí. A kde ke kvasu přijít? Můžete si ho doma vypěstovat sami z žitné mouky a vody anebo zabrouzdejte na kváskové mapě! V obou případech vám pomůže internet.
Dortík s krémem, který není plný cukru a másla a i tak vytvoří velkou parádu na nejedné oslavě. A pokud si chcete trochu usnadnit práci, pomerančový krém klidně vynechte. Dortík vás určitě zaujme i bez něj.
Možná, že jste už někdy slyšeli pojem lemon curd. A v tomhle případě nejde o nic jiného než jeho varianty. Tyhle ovocné krémy jsou něco, co vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě, např. zavařovačce, klidně i dva týdny. Tedy pokud vydržíte ho nezužitkovat dříve... A věřte, že to není žádný problém.
Na koláčích a buchtách čerstvě vytažených z trouby mě vždycky nejvíc láká horké ovoce. Když je ještě teplé, je šťavnaté a pak se šťáva z něj většinou vsákne do těsta. Tak už to pak po vychladnutí skoro není ono. Ba ne. Je to spíš něco docela jiného.
Lehký je ne snad proto, že by byl hotový raz dva, ale spíš proto, že ani po větším kousku nebo dvou nebudete mít dost. Jako jeden z mála neobsahuje oříšky, takže se nemusíte bát se o něj podělit i s oříškovým alergikem. A pokud by vám tam přece jen nějaké to křupnutí chybělo, klidně si ho naservírujte navrch.
Každý mlsáme trochu jinak a já vím, že spousta lidí si spíš než zákusek, dá radši kus masa. Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří grilovačky! A když ne ty, tak alespoň večerní posezení, kdy se nemálo z nás, po sluncem vyhřátém dni, ráda zchladí třeba trochou piva a obklopí se přáteli.
Nejsem jediná, kdo má tu a tam chuť na něco sladkého, ale zásoby doma sotva nasvědčují tomu, že by se z nich dalo něco upéct. A to je nepopiratelný fakt. Jenže tohle zdání může občas klamat a i tak se dá vykouzlit něco dobrého, navíc zdravého a úplně jednoduchého... ideálního do letních, sluncem prohřátých dnů.
Sušenky vždy nemusí být jen úplně nezdravé a plné másla a cukru. Sice mají trochu jinou strukturu a jsou opravdu křehké, ale rozhodně jich stačí pár, abyste cítili uspokojení po chuti na sladké. I když tady to „sladké“ spíš do úvozovek a špetku soli na to. :)
Čokoláda. Spoustu čokolády, co v zimě zahřeje (hlavně u srdíčka) a kokos, co v létě zchladí nejednoho mrzouta. Sečteno podtrženo, Bounty brownies přijde vhod kdykoli! A dala bych ruku do ohně za to, že vám moc dlouho místo v lednici zabírat nebude... :)
Bábovky jsou něco, co na český stůl zkrátka patří. Už jen pohled na ni vás přiměje na chvíli zpomalit a zavzpomínat na ty od našich babiček. A nejlíp, když na ni u babičky vyhrabete nějakou krásnou starou kameninovou formu.
Není od věci občas zkusit něco jiného. A tenhle cheesecake rozhodně jiný je. Nevyžaduje pečení, takže bude stačit jen pár minut na přípravu a nějaký čas na odpočinek. Vsadím se, že vás mile překvapí. Takže pokud se nebojíte experimentovat, nasaďte zástěru a pusťte se do práce!